Sedem užitočných rád pri príprave domáceho burgeru

Domáce burgery vám dávajú možnosť vytvoriť také, po akých vaše hrdlo ráči. A keď sa naučíte ako správne na to, môžete zahodiť recept a upustiť uzdy vašej fantázii.

Čo je dôležité vedieť, keď sa chystáte na domáci burger?

1. Vybrať mäso

Chcete, aby vaše burgery zostali šťavnaté? Nešetrite na mäse a nekupujte ho predmleté vo veľkých obchodných reťazcoch. Navštívte lokálneho mäsiara, pomeľte si čerstvé mäso (20 % tuku) vlastnoručne doma. Nebudete ľutovať. Typickým mäsom do burgerov je hovädzie, prípadne zmes hovädzieho a bravčového.

2. Okoreniť

Cibuľa, jemne nakrájaná jarná cibuľka, drvený cesnak, mleté korenie, rasca, koriander, mleté chilli, zmes korenia fajita, horčica, nasekané čerstvé alebo sušené bylinky, mleté čierne korenie - vyberte si chuť, aká sa vám páči.

Vyskúšané a testované zaujímavé kombinácie:

Pre talianskej burgery pridajte drvený cesnak, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a strúhaný parmezán do mletého hovädzieho mäsa.

Pre marocké hamburgery pridajte nasekaný koriander, rascu a pastu harissa do jahňacieho mletého mäsa.

Pre španielske hamburgery pridajte mletú papriku, údené a jemne nasekané chorizo k bravčovému mletému mäsu.

gizmodo.com

gizmodo.com

3. Spojiť

Ak sa chystáte na chudšie mäso alebo pridať suroviny ako napríklad jarnú cibuľku, cibuľu či chilli, pridajte vajce a za hrsť strúhanky, aby sa mäsová placka spojila a nerozpadla pri grilovaní.

4. Vytvarovať a schladiť

Dajte všetky ingrediencie dôkladne dokopy rukami a vytvarujte mäsovú placku o hrúbke asi 1,5-2 centimetrov. Soľ do mäsa nepridávajte pred vytvarovaním ale posoľte ho až počas opekania, aby mäso ostalo šťavnaté a nie suché.

Aby sa mäso nerozpadávalo vytvarované placky pred grilovaním schlaďte v chladničke.

5. Opiecť

Opečte mäso na grile alebo na panvici približne 3-5 minút z každej strany podľa toho, ako veľmi si prajete prepečený svoj hamburger. Na hotové mäso uložte syr a ďalšie ingrediencie.

6. Žemľa

Žemľu prerežte na polovicu a krátko opečte na grile alebo panvici. Podľa vašej chuti ju môžete potrieť majonézou.

7. Omáčka a prílohy

Medzi najobľúbenejšiu zeleninu patrí čerstvý šalát, paradajka, červená cibuľa, kyslá uhorka. Ako bonus si k burgeru môžete dopriať cibuľové krúžky alebo hranolčeky. Súčasťou hamburgeru býva často kečup a horčica, prípadne barbeque omáčka.

Ak sa vám ale predsa nechce tráviť čas prípravou burgeru doma, príďte do Beabout, kde vás denne čaká ponuka čerstvých hamburgerov.