Recept na špeciálny burger aj počas sviatkov

Vianočné jedlo nemusí byť len o vypraženom kaprovi, zemiakovom šaláte či kapustnici.

Počas sviatkov si môžete dopriať napríklad aj obľúbený hamburger. A keďže ide ovýnimočné sviatky, tak aj burger si môžete pripraviť „na sviatočno“.

Ingrediencie:

 

Na Sław šalát

5-6 ružičkových kelov nakrájaných na tenké plátky
1 väčšia mrkva nakrájaná na úzke pásiky

1 lyžica majonézy

1 lyžička citrónovej šťavy

1 lyžička trstinového cukru
Soľ podľa chuti
Čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti

 

Na brusnicovú omáčku

1 pohár brusníc (čerstvé/mrazené)

2 lyžice marhulového džemu
1 lyžica červeného vína

1 lyžica trstinového cukru

1 lyžica citrónovej šťavy

3 lyžice vody

 

Burger

Predné hovädzie mäso (pribl. 20% tuku) na dve mäsové placky
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie

2 hamburgerové žemle

2 plátky cheddaru

 

Postup:

Ako prvé si pripravíme Slaw šalát. Kel a mrkvu nakrájame na čo najtenšie a najjemnejšie pásiky. Pridáme majonézu, citrónovú šťavu, cukor, soľ, korenie, všetko spolu poriadne premiešame, podľa potreby dochutíme a necháme odstáť v chladničke pokým si pripravíme omáčku a mäso.

Umyjeme si brusnice, vložíme ich do menšieho hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor a necháme variť pri vysokej teplote.  Keď začnú brusnice praskať a cukor sa roztopí, prilejeme víno a necháme ho z polovice odpariť. Pridáme džem a citrónovú šťavu, znížime teplotu na strednú, sem-tam premiešame drevenou varechou a varíme asi 15 minút.

Pomelieme si mäso (nekupujeme vopred pomleté mäso, melieme hneď po vytiahnutí z chladničky, nie na jemno, mäso môže mať hrubšiu štruktúru), vytvarujeme si placky o niečo väčšie ako je žemľa a tesne pred položením na rozpálenú grilovaciu panvicu potretú olejom mäso zľahka posolíme a okoreníme z každej strany.

Mäsovú placku položíme na rozpálenú panvicu, pritlačíme ju aby sa nezaguľatila a opečieme z každej strany – čas závisí od druhu mäsa, panvice, hrúbky placky.

Žemľu zatiaľ prekrojíme, jemne ugrilujeme na rovnakej panvici a keď je mäso takmer hotové, položíme naň syr aby sa jemne roztiekol. Na spodnú časť žemle uložíme mäso so syrom, polejeme omáčkou, uložíme Slaw šalát, vrchnú časť žemle a podávame.

Ak sa chcete dozvedieť viac o príprave domácich hamburgerov, pozrite si tiež SEDEM UŽITOČNÝCH RÁD PRI PRÍPRAVE DOMÁCEHO BURGERU.