Štyri "naj" hamburgery

NAJdrahší, NAJkalorickejší, NAJťažší a NAJmenší hamburger na svete.

10-tisíc a je váš

Hamburger zvyčajne nepredstavuje veľkú položku na účte. Do desať eur máte jeden s kolou a hranolkami ako vyšitý. No nie všetky reštaurácie to vidia rovnako.

Do hamburgerov pridávajú prísady ako napríklad foie gras, chvost z homára, alebo barbecue omáčku vyrobenú z kávy Kopi Luwak, teda z Cibetkovej kávy. Pre tých čo ešte o takejto káve nepočuli, kávová čerešňa najprv prechádza zažívacím traktom cibetkovitého zvieratka, potom prirodzenou cestou von a následne sa dostáva k nám v podobe drahej lahôdky.

Avšak, nech už súperia tieto reštaurácie o najdrahší burger akokoľvek, ich ceny, ktoré sa pohybujú v priemere okolo 100 dolárov za kus, sa na najdrahší burger sveta nechytajú. Ten totižto stojí o 9900 dolárov viac. Výťažok desaťtisícového kulinárskeho skvostu putoval na charitu.  Zložený bol z mäsa Wagyu, legendárnej japonskej hovädziny s viac ako tisícročnou tradíciou, hľuzovky a 24-karátového zlatého listu. Rovnako pôsobivým prvkom bola tiež nakrájaná šunka Jamón ibérico, vyrobená zo špeciálnej rasy čiernych prasiat iberských. Proti gustu žiaden dišputát.  

Nutričná pornografia

Každému je jasné, že pravý hamburger nepatrí k najzdravším jedlám. Zdravá výživa a iné diétne múdrosti majú pravidlo aj na hrúbku mäsa v hamburgeroch, ktorú ale v reštaurácii Heart attack grill v Las Vegas v Nevade veselo ignorujú. Menu, ktoré zakladateľ nazýva “nutričná pornografia”, predstavuje skôr menu na vyvolanie srdcového infarktu. Takzvaný Bypass Burger bol Guinessovou knihou rekordov uznaný ako najviac kalorický hamburger na svete. Aby sme sa chápali, Bypass sa skladá zo štyroch  (aebo aj ôsmich) hrubých plátkov mäsa, troch polievkových lyžíc masti, 20 (odvážnejší môžu mať dokonca 40) plátkov slaniny, ôsmich plátkov amerického syra, 20 plátkov karamelizovanej cibule opečenej na masti, ôsmich plátkov paradajok, jednej polievkovej lyžice majonézy, dvoch polievkových lyžíc kečupu, jednej polievkovej lyžice horčice a žemle. Hotová mňamka, ktorá obsahuje neuveriteľných 9982 kalórií.

Keby toho náhodou nebolo dosť, naservírujú vám ho čašníčky prezlečené za sestričky a v prípade, že tento lákavý burger nedojete, dostanete po zadku drevenou doskou. Dobrú chuť!

Takmer jedna tona

Urobiť hamburger, ktorý váži takmer jednu tonu a ešte aj dobre chutí (uvádzajú ochutnávači), tak to je už niečo! Až 914 kilogramov vážiaci obludný cheeseburger vznikol za asistencie žeriavu a mimoriadnou tímovou prácou niekoľkých ľudí v americkej Minesote. Na cheeseburger spotrebovali 27 kilogramov slaniny, 23 kilogramov šalátu, 23 kilogramov pokrájanej cibule, 18 kilogramov nakladanej zeleniny a 18 kilogramov syra, pričom karbonátok vyrábali približne štyri hodiny a otáčali pomocou spomínaného žeriavu (pri ručnom otáčaní by sa zrejme narobili). Jeho predchodca sa na tento monštruózny burgrer nechytal. Vážil „iba“ 400 kg, a preto sa táto tonová pochúťka zapísala do Guinessovej knihy rekordov ako najväčší cheeseburger planéty.

Nazjedenie!

Tento hamburger môžeme pasovať nielen za najmenší, ale aj najroztomilejší burger na svete. Jednoducho nazjedenie! Veľkosťou ho môžeme prirovnať k jednohubkám, chytiť sa dá len medzi dva prsty a zjesť na jedenkrát. Miniatúrny hamburger bol vyrobený ručne z pár gramov hovädzieho mäsa, mini uhorky, malého kolieska cibule, pradajky, syru a mini žemle podávaný s ultramalou sódou a hranolkami, ktoré sa veľkosťou dajú prirovnať k polovičke vášho malíčka. 

Hamburger bol vytvorený pre stránku Craftster.org,  ktorá predstavuje komunitu plnú nápadov , rád a receptov na ručnú výrobu rôznych produktov.