V hlavnej úlohe avokádo

Hľadáte originálny burger, ktorý si jednoducho pripravíte doma? Máme pre vás tipy na zaujímavý domáci hamburger, v ktorom hlavnú úlohu hrá čerstvé avokádo. 

Plnený avokádový burger (2 porcie)

Zdroj foto: Pinterest.

Zdroj foto: Pinterest.

Mäso:

300 g chudého mletého hovädzieho mäsa
2 jarné cibuľky, jemne nasekané
1 strúčik cesnaku, prelisovaný
1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
1 lyžica dijonskej horčice
2 vajcia
1 lyžička soli
1/2 lyžičky mletého bieleho korenia
1 zrelé avokádo

Prílohy:

2 žemleMajonéza
Rukola
2 kolieska paradajky
Zostatkové avokádo
Čerstvý koriander
Korenie
Čili (dobrovoľné)
Trochu olivového oleja

Postup:

Všetky ingrediencie na mäso okrem avokáda ručne vymiesime vo veľkej mise. Vyformujeme štyri tenké rovnako veľké mäsové placky.

Avokádo zbavíme šupy a nakrájame ho na väčšie kocky. Do stredu dvoch mäsových placiek dáme asi lyžicu nakrájaného avokáda a prekryjeme druhou mäsovou plackou a vytvarujeme jednu väčšiu. Ostatné avokádo odložíme bokom.

Gril si rozpálime na stredne vysokú teplotu a ugrilujeme na ňom placky, z každej strany približne 3 - 4 minúty.

Rozrežeme žemle, spodnú časť natrieme majonézou, uložíme rukolu, mäsovú placku a paradajku. Avokádo, ktoré nám ostalo, roztlačíme vidličkou spolu s trochou čierneho korenia, čili (nemusí byť), nasekaným koriandrom a troškou olivového oleja. Uložíme na mäso, prikryjeme vrchnou časťou žemle a podávame.

Kurací burger s avokádovou salsou (2 porcie)

Zdroj foto: Pinterest.

Zdroj foto: Pinterest.

Mäso:

250 g mletého kuracieho mäsa
2 mladé cibuľky, jemne nasekané
1 šálka strúhaného syru (Cheddar príp. Gouda)
3 lyžice majonézy
Soľ a korenie podľa chuti

Salsa:

1 avokádo
2 lyžice sladkej kukurice
Za hrsť nasekaného koriandru
Šťava z polovice limetky
1 lyžička olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti

Prílohy:

2 žemle
Majonéza

Postup:

Kuracie mäso si pomelieme najemno a pridáme k nemu nasekané mladé cibuľky, nastrúhaný syr, soľ a korenie podľa chuti. Poriadne premiešame a primiešame majonézu. Vytvarujeme dve rovnako veľké a hrubé mäsové placky a ugrilujeme ich na rozpálenom grile, pár minút z každej strany.

Avokádo rozmixujeme, pridáme k nemu kukuricu, soľ, korenie, olej, limetku a nasekaný koriander.

Rozrežeme si žemle a jemne ich ugrilujeme. Spodnú časť natrieme majonézou, uložíme na ňu kuracie mäsové placky, salsu a vrchnú časť žemle.