Zaujímavá história Philly cheesesteaku

Philly cheesesteak – „American dream“ príbeh o dvoch bratoch a jednom sendviči, ktorý vznikol náhodou a zmenil históriu rýchleho občerstvenia.

Philadelphia cheesesteak, tiež známy ako Philly cheesesteak, cheesesteak sendvič či syr steak, je sendvič vyrobený z tenkých plátkov hovädzieho mäsa a roztečeného syru v talianskom rožku. Ide o populárne jedlo, ktoré má svoje korene v americkej Philadelphii a objavilo sa tu začiatkom 20. storočia (v pôvodnom Philly steaku žiadny syr nebol).

Začalo to párkom v rožku a bez syra

V roku 1930 si 25-ročný Pasquali "Pat" Olivieri otvoril malý hot dog stánok v južnej Philadelphii s názvom "Light lunch“ (Ľahký obed). Dva roky po otvorení poslal svojho mladšieho brata Harryho, aby zohnal u mäsiara steak. Chcel skúsiť niečo nové na obed .

Steak hodil na gril, na ktorom pripravoval svoje hot dogy a vložil ho do talianskeho rožku. Príbeh hovorí, že skôr, ako sa do neho pustil sám Pat, steak sandwich chcel ochutnať taxikár, ktorý čakal na svoj hot dog. Tu sa zrodil Steak sandwich. 

Steak sandwich sa stal tak populárny, že ho do svojho menu zaradili aj ďalšie reštaurácie po celej Philadelphii.

Bolo to niekedy v 1949, keď zamestnanec "Cocky Joe" Lorenzo vyskúšal do Steak sandwichu pridať syr. Začala sa písať história Philly cheesesteaku.

Po Patovi a jeho bratovi (ktorí mimochodom na Philly steak majú patent) prevzal rodinný recept vnuk Rick.

Philly cheesesteak

Pravý Philly steak sa skladá z tenkých plátkov ugrilovaného hovädzieho steaku v oválnom dlhom talianskom rožku so syrom, niekedy s grilovanou cibuľou , restovanou paprikou alebo hubami. Zo syrov sa najčastejšie používa American cheese, Ementál alebo Provolone. Obľúbenou ingredienciou je tiež cesnaková majonéza.

Ako vyzerá a pripravuje sa legendárny Philly cheese steak si môžete pozrieť aj na videu:

Chuť Philly steaku môžete tento mesiac spoznať aj v BeAbout. Do konca januára u nás v špeciálnej ponuke nájdete Philly steak wrap s hovädzou sviečkovou, grilovanými šampiňónmi, cibuľou a zelenou paprikou, s ementálom a cesnakovou majonézou.