Chystáte sa na domáci burger? Poradíme vám, ako na to

Veľakrát sa nás pýtate na náš recept. Ten pravdaže prezradiť nemôžeme, no môžeme vám dať užitočné rady, aby váš domáci burger uspokojil všetky vaše chuťové poháriky.

Čo je dôležité vedieť, keď sa chystáte na domáci burger?

1. Vybrať mäso

Chcete, aby vaše burgery zostali šťavnaté? Nešetrite na mäse a nekupujte ho predmleté vo veľkých obchodných reťazcoch. Navštívte lokálneho mäsiara, pomeľte si čerstvé mäso (20 % tuku) vlastnoručne doma. Nebudete ľutovať. Typickým mäsom do burgerov je hovädzie, prípadne zmes hovädzieho a bravčového.

2. Okoreniť

Cibuľa, jemne nakrájaná jarná cibuľka, drvený cesnak, mleté korenie, rasca, koriander, mleté chilli, zmes korenia fajita, horčica, nasekané čerstvé alebo sušené bylinky, mleté čierne korenie - vyberte si chuť, aká sa vám páči.

Vyskúšané a testované zaujímavé kombinácie:

Pre talianskej burgery pridajte drvený cesnak, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať a strúhaný parmezán do mletého hovädzieho mäsa.

Pre marocké hamburgery pridajte nasekaný koriander, rascu a pastu harissa do jahňacieho mletého mäsa.

Pre španielske hamburgery pridajte mletú papriku, údené a jemne nasekané chorizo k bravčovému mletému mäsu.

 gizmodo.com

gizmodo.com

3. Spojiť

Ak sa chystáte na chudšie mäso alebo pridať suroviny ako napríklad jarnú cibuľku, cibuľu či chilli, pridajte vajce a za hrsť strúhanky, aby sa mäsová placka spojila a nerozpadla pri grilovaní.

4. Vytvarovať a schladiť

Dajte všetky ingrediencie dôkladne dokopy rukami a vytvarujte mäsovú placku o hrúbke asi 1,5-2 centimetrov. Soľ do mäsa nepridávajte pred vytvarovaním ale posoľte ho až počas opekania, aby mäso ostalo šťavnaté a nie suché.

Aby sa mäso nerozpadávalo vytvarované placky pred grilovaním schlaďte v chladničke.

5. Opiecť

Opečte mäso na grile alebo na panvici približne 3-5 minút z každej strany podľa toho, ako veľmi si prajete prepečený svoj hamburger. Na hotové mäso uložte syr a ďalšie ingrediencie. Najlepšie syr, aby sa roztiekol po mäse.

6. Žemľa

Žemľu prerežte na polovicu a krátko opečte na grile alebo panvici. Podľa vašej chuti ju môžete potrieť majonézou alebo obľúbenou omáčkou. U nás ju však pridávame ako ingredienciu zvlášť.

7. Omáčka a prílohy

Medzi najobľúbenejšiu zeleninu patrí čerstvý šalát, paradajka, červená cibuľa, kyslá uhorka. Ako bonus si k burgeru môžete dopriať cibuľové krúžky alebo hranolky. Súčasťou hamburgeru býva často kečup , prípadne BBQ omáčka - odporúčame.

Ak sa vám ale predsa nechce tráviť čas prípravou burgeru doma, príďte do Beabout, kde vás denne čaká ponuka čerstvých hamburgerov.