Rillettes

V našom tohtomesačnom špeciálnom jedle nájdete aj kačací rillettes (rijet). Poznáte túto pochúťku?

Rillettes predstavuje chutnú mäsovú pomazánku, ktorá patrí k špecialitám francúzskej kuchyne. Prvé zmienky o nej pochádzajú už z 15. storočia.  Najčastejšie je pripravovaná z bravčového bôčiku, ale ako i v našom novembrovom špeciáli, dá sa pripraviť aj z iného tučného mäsa, napríklad kačice.

O Rillettes z mesta Tours píše dokonca aj sám Honoré de Balzac. Práve mesto Tours preslávené rillettes sa ako jediné vo Francúzsku pýši chráneným zemepisným označením Rillettes de Tours.


O čo ide?

Samozrejme o mäso. Prevažne bravčové, ktoré je dlho varené vo vlastnom tuku a šťave, rozdelené ručne či strojovo, pôvodne ochutené len soľou a korením. Mäso je varené na miernom ohni až dokým sa nezačne úplne rozpadávať. Samotný názov jasne definuje štruktúru pomazánky, ktorá obsahuje jemné vlákna. V moderných rillettes dnes nájdete okrem spomínanej soli a korenia aj víno či rôzne bylinky.  

Rillettes nájdete aj v našom novembrovom burgeri v spojení s hovädzím mäsom, hermelínom a karamelizovanou cibuľou.

DSC_0034.jpg