Preneste sa na exotickú dovolenku: História i súčasnosť Tiki drinkov

Tridsiate roky dvadsiateho storočia boli obdobím, kedy sa svet vyrovnával s ekonomickými ťažkosťami po páde burzy na Wall Street v roku 1929. Tieto ťažké časy priniesli do životov ľudí množstvo zmien, medzi iným aj potrebu spestriť si každodenný život a utiecť od reality. Práve v tomto čase otvoril v Hollywoode svoje brány Don's Beachcombers – reštaurácia a bar, ktorý odštartoval tiki boom.

Exotika v každodennom živote

Za týmto projektom stál Ernest Gantt, ktorý sa po svojich cestách po Karibiku a Južnom Pacifiku rozhodol zmeniť oficiálne svoje meno na Donn Beach a priniesť exotickú dovolenku do každodenného života Američanov.

Tropické chute, interiér inšpirovaný Polynéziou a predovšetkým ovocné koktejly s veľkým množstvom rumu a ovocných štiav sa v priebehu pár rokov stali stredobodom nápojovej kultúry v spojených štátoch. 

Znovuzrodenie koktejlovej kultúry

Tiki začalo strácať dych v sedemdesiatych rokoch, kedy umelé ochucovadlá a šťavy začali vytláčať čerstvé ingrediencie a množstvo poctivých podnikov bolo nútených zavrieť. Túžba priblížiť sa k tropickej pohode však z ľudí nezmizla, preto si tiki nepochybne našlo svoje miesto v znovuzrodenej koktejlovej kultúre posledných dvoch desaťročí.

Tiki je originalita, vášeň pre nevšedné. Koktejlové dáždniky, horiace nápoje, fakle, ratanový interiér, polynézska hudba či keramické dekoratívne poháre ulahodia oku a dokážu navodiť dovolenkovú atmosféru aj v tých najchladnejších mesiacoch.

Čo v sebe ukrýva kvalitný tiki koktejl?

Čerstvé šťavy, sirupy či likéry z tropického ovocia a často veľké porcie alkoholu. Rum je pre svoj chuťový profil a historické postavenie stále hlavným aktérom.

O to viac teraz, keď je možné medzi stovkami rumov nájsť ten najvhodnejší pre akýkoľvek koktejl, ktorý barman vymýšľa. Rum však nie vždy hrá sólo. Množstvo receptov si žiada spojenie viacerých rumov, no bežne je dopĺňaný aj bourbonom, cognacom či dokonca ginom.

Nekonečné možnosti kombinovania

Dnešná koktejlová kultúra stojí na poctivých domácich ingredienciách, množstve nových produktov a prístupe k nim. Barmani disponujú odbornými znalosťami, ovládajú a využívajú postupy, ktoré boli zopár rokov dozadu bežné iba vo vrcholovej gastronómii.

To všetko prináša nekonečné možnosti kombinovania a vrstvenia chutí, či už ide o jednoduché Daiquiri alebo súťažný signature koktejl s tuctom ingrediencií. Medzi najznámejšie klasické tiki koktejly patrí jednoznačne Mai Tai, Zombie, Hurricane či Scorpion, avšak môžeme sem zaradiť aj nekonečné množstvá variácií Daiquiri alebo Margarity.

 Jeden z najobľúbenejších BeAbout kokteilov na bare. Zombie sa skladá z bieleho rumu, tmavého rumu, Apricot Brandy, Cointreau, limetovej a citrónovej šťavy spolu s ananásovým a pomarančovým džúsom. 

Jeden z najobľúbenejších BeAbout kokteilov na bare. Zombie sa skladá z bieleho rumu, tmavého rumu, Apricot Brandy, Cointreau, limetovej a citrónovej šťavy spolu s ananásovým a pomarančovým džúsom. 

Dnešné tiki bary a reštaurácie okrem tradičnej ostrovnej výzdoby kladú dôraz nielen na vyvážené koktejly, no často aj na rozsiahle zbierky rumov, obsahujúce bežne aj stovky druhov. V súčasnosti určujú tiki trendy hlavne bary v spojených štátoch ako sú Smugglers Cove, Mai-Kai, Forbidden Island či TikiCat, no nezaostáva ani európsky Trader Vic’s v Mníchove.

U nás v BeAbout sa snažíme v ponuke miešaných nápojov tiež sústrediť najmä na ovocné drinky a využitie rumu, preto je pre nás tiki kultúra veľkou inšpiráciou pri tvorbe nových koktejlov. Či už ochutnáte niektorý zo širokej ponuky rumov z rôznych krajín, tradičný Mai Tai alebo nás necháte namiešať Vám koktejl podľa chuti, pokúsime sa Vás aspoň na chvíľu preniesť mysľou na slnečnú dovolenku.

 BeAbout Bahama Mama: Kokteil v sebe ukrýva biely a tmavý rum, malibu, grenadínu, kahlua, kokosový monin, pomarančový a ananásový džús.

BeAbout Bahama Mama: Kokteil v sebe ukrýva biely a tmavý rum, malibu, grenadínu, kahlua, kokosový monin, pomarančový a ananásový džús.